FRA OBJEKT TIL SUBJEKT

Til daglig tænker jeg ikke specielt meget over, om mit køn definerer mig. Jeg er i et lige forhold, jeg tager en akademisk uddannelse, og jeg klarer mig godt. Ligestillingsdebat fylder ikke hos mig, den tog generationerne før mig. Desværre er det ikke sådan for alle, heller ikke i Danmark. Ligestillingen i Danmark er nået langt, ja, og i nogle situationer har kvinderne fordelen – f.eks. med barsel. Men det er simpelthen ikke ude i offentligheden, hvordan nogle kvinder bliver behandlet, og så bliver jeg magelig og overser, hvordan mænds objektivering af kvinder kan gøre skade.

FRA OBJEKT TIL SUBJEKT

Mange danske mænd (og kvinder) er trætte af rødstrømper og ligestillingssnak, det ved jeg, og mange vil nok råbe højt om, at vi har større problemer at se til. Mænd vil ikke sættes i bås som sexmonstre, og det forstår jeg. Men hvis vi bliver magelige og lader debatten ligge, så er der ingen, der lægger mærke til de kvinder, som ikke oplever ligestillingens sødme som eksempelvis kvinder i voldelige forhold. Jeg synes virkelig, at I skal læse denne tekst af Emma Holten, hvor hun fortæller, hvordan hun blev udsat for ‘revenge porn’ på nettet, dvs. offentliggørelse af nøgenbilleder uden samtykke. Efter tre år gik Emma sammen med fotografen Stine Muggesen for generobre kontrollen over sin krop og tog disse billeder, der fortalte en ny historie om Emma og hendes krop. Og som hun selv skriver, er det nærmest umuligt at få taget nogle billeder, som ikke viser kvindekroppen som attraktiv og tilgængelig for mænd. Emma skriver også i sit essay om objektivering:

“[…] But, it is also dangerous. For, if one is exposed to the objectification of women for long enough, one will internalize it. Worse, those who are objectified will internalize it too. When you are told enough times that you do not deserve to be treated as someone of worth, you lie in bed at night and  begin to agree. It has been a huge task for me to muster any kind of self-worth after being told every day for three years that I don’t deserve it. […]”

Tænker I på ligestilling til daglig? Eller er I trætte af ligestillingssnak? Jeg vil anbefale jer at besøge kunsthjemmesiden Hysteria, hvor man kan læse om forskellige kvinders skæbner og opdage kunst, hvor en usexet kvindekrop er i fokus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *