Vis respekt for en ansøgerens tid

Efter en række jobsamtaler, hvoraf det tydeligt fremgår, at virksomhederne ikke har gjort deres hjemmearbejde. Dermed spilder de både deres egen og ansøgerens tid. De gør også sig selv en bjørnetjeneste på længere sigt, hvor vi oplever mangel på arbejdskraft i flere og flere områder af dansk erhvervsliv, skal de være på mærkerne for at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. 

Under artiklen giver vi nogle bud på, hvordan man kan tackle sådanne samtaler og måske endda få noget positivt ud af dem.

Det manglende opslag

Jeg har sendt en del uopfordrede ansøgninger ud og blev indkaldt til første samtale angående et job i receptionen. Vi havde en god snak, men han ville godt lige snakke med andre også hvilket jo er fair nok, men han skulle lige ud at rejse i ugen efter, men så ville de slå jobbet op på AF’s hjemmeside og på deres egen hjemmeside. Jeg holdt øje med både AF’s side og deres egen, men stillingen blev aldrig slået op, men i slutningen af uge 2 fik jeg den besked, at stillingen var besat til anden side. Jeg har heller ikke siden set noget så de må jo have haft andre, som har søgt uopfordret. Men hvorfor så sige, at de vil slå den op?

Blæksprutte = hushjælp?

Dernæst var jeg til samtale hos 2 forskellige arkitekter som lige ville se giraffen, men egentlig ikke havde en decideret stilling, men kunne måske skabe en. Den ene mente i fuld alvor at hun – udover at være blæksprutte – kunne sætte mig til at skrælle kartofler og gulerødder og vaske op, hvilket jeg ikke lige mente, så det var en hurtig jobsamtale.

Bestyrelsens godkendelse manglede

Så kom den næste som var et lille familiefirma som godt kunne tænke sig at have en blæksprutte, hvilket de ikke havde i forvejen, men der var meget travlt. Vi fik en lang snak og de have udformet en masse spørgsmål og de sagde at de var vældig interesseret, men nu skulle bestyrelsen jo lige spørges og så viste det sig (efter 2 uger), at der ikke var penge til det og heller ikke plads. Jeg syntes jo, at man burde have gjort det i den modsatte rækkefølge og forhørt sig først om det kunne lade sig gøre inden de indkalder mig. Det tager jo både deres egen og min tid samt at det giver jo håb hver gang man bliver indkaldt.

Krav om ledererfaring ikke omtalt

Så blev jeg indkaldt til et advokatfirma, hvor det også var et job i receptionen. Her var det så positivt at man fik besked samme dag, men jeg fik det ikke fordi der var en anden som var mere kvalificeret fordi hun havde ledelseserfaring så de mente at hun var bedre til at styre piccolinerne end jeg og det kan jeg jo ikke stille noget op overfor, men hvorfor så de ikke det i min ansøgning og undlod at indkalde mig hvis det var kriteriet.

Software-kendskab ikke nødvendigt, eller?

Det næste firma kunne også give besked samme dag og jeg kom til samtale og det gik også fint og det betød ikke noget at jeg ikke kunne Navision for det kunne jeg lære, men det endte alligevel med at de ansatte en som kendte Navision. Hvis det var vigtigt, hvorfor så overhovedet indkalde mig når han godt ved at jeg ikke havde kendskab til det program.

Manglende forberedelse og langsommelighed

Nu følger så et firma – som fra jeg hørte fra dem første gang – og indtil jeg kom til samtale var der gået 1 måned og alligevel var han ikke særlig godt forberedt og var ikke særlig god til at føre en jobsamtale. Resultatet var, at han ville give besked sidst i denne måned og jeg har på nuværende tidspunkt ikke hørt noget endnu og det er 3 uger siden så man kan jo selv regne ud hvordan det er gået.

“Vi sender kontrakten i dag”

Det der slog hovedet på sømmet var, at jeg i går var til samtale og havde på forhånd udfyldt en personlighedstest, som skulle gennemgås, men vedkommende som skulle gøre det var blevet forhindret, men ham jeg talte med havde læst resultatet og der var ikke noget som forskrækkede ham og vi havde en god snak og han var meget interesseret og endte med at sige at jeg kunne gå hjem og sove på det men det syntes jeg ikke var nødvendig og det syntes han åbenbart heller ikke for han ville lige tage en snak med hende, som skulle have været med og så ville han sende ansættelseskontrakten den næste dag. Han ville så ringe til mig senere på dagen og det gjorde han også – blot for at fortælle at det ikke var mig som fik jobbet, men kunne tilbyde et barselsvikariat, som jeg selvfølgelig tog imod for trods alt at have noget og hvem ved hvad det kan føre til, men det var uden glæde fordi jeg blev så grusomt skuffet da jeg var overbevist om at jeg havde fået jobbet.

Software-kendskab, endnu en gang

Jeg får lyst til at fortælle om en anden jobsamtale jeg var til. Jeg havde faktisk snakket med vedkommende for 5 år siden da jeg også sendte uopfordrede ansøgninger ud og nu havde jeg så sat en annonce i avisen som han reflekterede på og vi fik en lang snak og han kunne godt huske mig og jeg sagde, at sidste gang strandede det på at jeg ikke kunne Navision men det betød ikke noget sagde han. Så jeg kom til samtale og han skulle selvfølgelig tale med andre og selvfølgelig var der en anden som fik det, som kunne Navision. Men hvorfor så indkalde mig?

Så tag jer dog sammen!

Jeg synes at de mennesker som indkalder til samtaler skal tænke på at det tit er mennesker som har oplevet mange skuffelser og som ikke nødvendigvis samler på dem og derfor skulle de tænke sig lidt om og kun indkalde dem som de ved har de kvalifikationer som de søger. Det er ikke så slemt at få et afslag om ikke at komme til samtale som det er at have været til samtale og så få et afslag. I det mindste skal de lade være med at sige noget som kan fortolkes derhen, at man får jobbet og frem for alt skal de lade være med lyve for en men hellere sige sandheden.

2 Replies to “Vis respekt for en ansøgerens tid”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *